20 maja zakończyliśmy cykl warsztatów na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa, w Katedrze Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym. Spotkania były organizowane w ramach lekcji podstaw przedsiębiorczości, lekcji wychowawczych oraz doradztwa zawodowego, technologii żywności, procesów gastronomicznych i chemii. Po raz czwarty tym razem uczniowie z klasy 2LB, 3LB oraz 3TD z grupy hotelarskiej mieli możliwość zapoznania się ze specyfiką zawodu technologa żywności oraz laboranta. Dzięki uprzejmości i zaangażowaniu Pani profesor ZUT Anny Mituniewicz-Małek i Pani profesor Izabeli Dmytrów warsztaty laboratoryjne i wykłady były zorganizowane w doskonały sposób. Zagadnienia dotyczyły technologii wytwarzania wyrobów mleczarskich tj. kefirów, maślanki, lodów śmietankowych, smakowych oraz lodów wg opracowanej przez pracowników naukowych ZUT receptury lodów maślankowych. Drugi blok był poświęcony pracy z odczynnikami, gdzie uczniowie oznaczali pomiar rtęci, zawartość cukru w napojach, lub związków toksycznych w żywności. Czas spędzony na Uniwersytecie przyczynił się do pogłębienia wiedzy i utrwalenia wiadomości nabytej przez naszych uczniów, pozwolił też zweryfikować dotychczasowe plany dotyczące wyboru profilu swojej przyszłej pracy zawodowej, oraz uświadomić swoje mocne i słabe strony. Jako potwierdzenie uczestnictw w warsztatach uczniowie otrzymali certyfikaty. Opiekunkami uczniów podczas wyjazdu były: p. Iwona Olejnik i p. Kinga Gryczyńska-Rozdeba.
Organizatorem cyklu spotkań była p. Iwona Olejnik oraz doradca zawodowy p. Agnieszka Jezierska-Kusiak.
dane kontaktowe
ul. Maszewska 6, 72-100 Goleniów
tel./fax 91 418 2821
sekretariat czynny w godz. 7.00-15.00 ul. Maszewska 6
ul. Niepodległości 1, 72-100 Goleniów
tel./fax 91 418 0050, wew. 21
sekretariat czynny w godz.7.00 - 15.00 ul. Niepodległości 1
kalendarz wydarzeń
Listopad, 2024 | ||||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | S | N |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
newsletter