W poniedziałek, 11 kwietnia 2022r klasa 3LA była na warsztatach na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie na wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa. Dwie grupy równolegle miały zajęcia w laboratoriach. Uczniowie na warsztacie „Smakołyki z mleka” zapoznali się z tajnikami produkcji lodów, masła, jogurtu i kefiru, a prowadząca pani profesor Anna Mituniewicz - Małek przy okazji przypominała wiedzę z zakresu biologii. W trakcie tych zajęć klasa mogła samodzielnie zrobić pyszne śmietankowe lody, smakowe masła, a na koniec przetestować swoje wyroby.
Drugi warsztat „Ile chemii jest w żywności”, to była praca z odczynnikami, próbówkami i sprzętem laboratoryjnym. Uczniowie badali jak bardzo zanieczyszczona jest woda po umyciu owoców.
Na koniec zajęć klasa została zapoznana z ofertą kierunków studiów na tym wydziale. Wszyscy uczniowie wraz z opiekunami p. Anetą Kubacką i p. Angeliką Maeser-Falfura uznali warsztaty za udane i bardzo pouczające.
dane kontaktowe
ul. Maszewska 6, 72-100 Goleniów
tel./fax 91 418 2821
sekretariat czynny w godz. 7.00-15.00 ul. Maszewska 6
ul. Niepodległości 1, 72-100 Goleniów
tel./fax 91 418 0050, wew. 21
sekretariat czynny w godz.7.00 - 15.00 ul. Niepodległości 1
kalendarz wydarzeń
Listopad, 2024 | ||||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | S | N |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
newsletter