Spotkanie z przedstawicielem ZUT. (02.06.2022)

31 maja na Sali konferencyjnej Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie, uczniowie klas 3 LA,     3 TD, 3 LB, 3 THŻ, 2 TD i 2 LA  uczestniczyli w spotkaniu z przedstawicielem Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa, Panem dr hab. inż. Mariuszem Szymczakiem, profesorem ZUT. Na spotkaniu zostały omówione kierunki studiów: mikrobiologia, technologia żywności i żywienie człowieka oraz ichtiologia i akwakultura. Profesor przybliżył temat konserwacji żywności oraz gospodarowania produktami ubocznymi i spożywczymi w przemyśle. Zwrócił uwagę na problemy przemysłu żywnościowego tj. nasilające się ograniczenia surowcowe, drożejące surowce oraz niekorzystne dla przetwórców relacje cen, co często wpływa na produkcję tzw. oszukanej żywności. Wspomniał o roli Inspekcji Handlowej, Inspektoratu Weterynarii, Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, gdzie zawodowo mogą się realizować absolwenci w/w kierunków. Spotkanie miało na celu przybliżyć uczestnikom możliwości dalszego kształcenia i ułatwić decyzję w wyborze swojej przyszłej ścieżki zawodowej, jednocześnie promować zdrowie i profilaktykę. Wykład został zorganizowany przez nauczycielki p. Iwonę Olejnik i Dorotę Dec we współpracy ze szkolnym doradcą zawodowym p. Agnieszką Jezierską-Kusiak. 

galeria zdjęć

« poprzedniawróćnastępna »

dane kontaktowe

ul. Maszewska 6, 72-100 Goleniów
tel./fax 91 418 2821
sekretariat czynny w godz. 7.00-15.00 ul. Maszewska 6

ul. Niepodległości 1, 72-100 Goleniów
tel./fax 91 418 0050, wew. 21
sekretariat czynny w godz.7.00 - 15.00 ul. Niepodległości 1 

e-mail: sekretariat@zs1goleniow.edu.pl
www: zs1goleniow.edu.pl

 

galeria zdjęć
pływalnia Fala Goleniów

kalendarz wydarzeń

Wrzesień, 2024
PnWtŚrCzPtSN
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456

poprzedni msc dzisiaj następny msc

newsletter

Bądź na bieżąco! zapisz się do naszej listy wysyłkowej, aby otrzymywać informacje o aktualnościach na stronie.