ERASMUS+ (31.03.2025)

Kurs nowoczesnego cukiernictwa

 

28 marca 2025 r. zakończył się pięciodniowy kurs cukiernictwa „Odkryj tajemnicę Monoporcji” dotyczący nowoczesnego cukiernictwa. Nauczyciele z Zespołu Szkół  nr 1 im. Stanisława Staszica w Nowogardzie i z Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie odbywali szkolenie zawodowe w we Włoszech w  Rimini w Bianchi Panificio Pasticceria Bar Mare.

Podczas 40 godzin kursu nauczyciele przedmiotów gastronomicznych poznali zasady, przepisy i metody nowoczesnego tworzenia włoskich specjałów cukierniczych. Naczelnym celem kursu było podniesienie kwalifikacji zawodowych nauczycieli i co za tym idzie jakości kształcenia zawodowego w szkołach powiatu.

Podczas pobytu we Włoszech nauczyciele odbyli również profesjonalną wizytę  zawodową w Istituto Alberghiero Malatesta di Rimini, gdzie wyspecjalizowani szkoleniowcy zapoznali ich z włoskimi wypiekami i deserami, rodzajami i jakością składników, recepturami i sposobami przygotowywania i prezentowania włoskich ciast i deserów.

Przeszkoleni nauczyciele zostali wyposażeni w materiały szkoleniowe i filmy instruktażowe z warsztatów i pokazów. Po powrocie, wykorzystają nabyte umiejętności i wiedzę do szkolenia pozostałych nauczycieli i uczniów.

Kurs cukiernictwa został zorganizowany z projektu ERASMUS+ « Międzynarodowy wymiar kształcenia zawodowego w szkołach Powiatu Goleniowskiego »

Koordynatorki projektu: Izabela Dudziec i Małgorzata Szwarc.

 

The confectionery course „Discover the secret of monoportions” was finished on 28th March 2025. The teachers of Stanisław Staszic Zespół Szkół nr 1 from Nowogard and Zespół Szkół nr 1 from Goleniów have completed the professional training in Bianchi Panificio Pasticceria Bar Mare in Rimini.

During the 40-hour course they learned both the methods of preparing Italian specialities and the recipes. The aim of the course was improving the teachers’ upskill and the quality of vocational teaching in  Goleniów country schools.

The teachers also paid a professional visit at Istituto Alberghiero Malatesta di Rimini where they got acquainted with traditional Italian cakes, desserts,  recipes, ingredients and ways of preparing and serving Italian specialities. They also collected lots of training handouts and tutorials from the course. After getting back, they they are going to share this knowledge and the skills with their students and other teachers.

 

The trip was organised within the ERASMUS+ project „International dimension of professional education in Goleniów country schools”.

 

galeria zdjęć

« poprzedniawróćnastępna »

dane kontaktowe

ul. Maszewska 6, 72-100 Goleniów
tel./fax 91 418 2821
sekretariat czynny w godz. 7.00-15.00 ul. Maszewska 6

ul. Niepodległości 1, 72-100 Goleniów
tel./fax 91 418 0050, wew. 21
sekretariat czynny w godz.7.00 - 15.00 ul. Niepodległości 1 

e-mail: sekretariat@zs1goleniow.edu.pl
www: zs1goleniow.edu.pl

 

galeria zdjęć
pływalnia Fala Goleniów

kalendarz wydarzeń

Kwiecień, 2025
PnWtŚrCzPtSN
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234

poprzedni msc dzisiaj następny msc

newsletter

Bądź na bieżąco! zapisz się do naszej listy wysyłkowej, aby otrzymywać informacje o aktualnościach na stronie.