W roku szkolnym 2018/2019 uczniowie klasy pierwszej technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w projekcie międzynarodowym "Sharing Cultures Through Food"
Projekt ten miał na celu promocję regionów pod kątem turystyki kulinarnej oraz poszerzenie wiedzy uczniów na temat tradycyjnych metod przygotowania potraw, produktów i potraw lokalnych oraz tradycji rolniczych. Produkty Wszystkie materiały przygotowywane były w języku angielskim. W projekcie brało udział 6 szkół z 5 krajów (Francja, Grecja, Włochy, Polska – Limanowa i Goleniów, Chorwacja). W trakcie projektu powstało wiele materiałów w postaci artykułów, filmów, zdjęć, prezentacji, zagadek i łamigłówek umieszczanych na stronie Twinspace. Zadania projektowe zostały określone w harmonogramie, który był czasem modyfikowany za względu na różnice w organizacji roku szkolnego w różnych krajach. Oprócz zadań wykonywanych na platformie uczniowie przygotowywali potrawy, uczyli się nowych technik i receptur a następnie prezentowali na forum szkoły swoje dokonania. Ponadto zorganizowano wycieczki związane z tematyką projektu. W trakcie pracy pojawiły się także nowe pomysły, które dodane zostały do pierwotnego planu (np. wykonanie e-booka czy e-gazety) . Projekt ten stworzył uczniom możliwości zdobycia nowych umiejętności zawodowych oraz rozwijanie swojej kreatywności a także uzmysłowił im rolę, jaką pełni sztuka kulinarna w kształtowaniu tożsamości i tradycji narodowej
linki:
https://twinspace.etwinning.net/69441
https://sites.google.com/view/sharing-cultures-through-food/strona-główna
załączone pliki/dokumenty
dane kontaktowe
ul. Maszewska 6, 72-100 Goleniów
tel./fax 91 418 2821
sekretariat czynny w godz. 7.00-15.00 ul. Maszewska 6
ul. Niepodległości 1, 72-100 Goleniów
tel./fax 91 418 0050, wew. 21
sekretariat czynny w godz.7.00 - 15.00 ul. Niepodległości 1
kalendarz wydarzeń
Październik, 2024 | ||||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | S | N |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
newsletter