etwinning

W roku szkolnym 2018/2019 uczniowie klasy pierwszej technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w projekcie międzynarodowym "Sharing Cultures Through Food"

Projekt ten miał na celu promocję regionów pod kątem turystyki kulinarnej oraz poszerzenie wiedzy uczniów na temat tradycyjnych metod przygotowania potraw, produktów i potraw lokalnych oraz tradycji rolniczych.  Produkty Wszystkie materiały przygotowywane były w języku angielskim.  W projekcie brało udział 6 szkół z 5 krajów (Francja, Grecja, Włochy, Polska – Limanowa i Goleniów, Chorwacja).  W trakcie projektu powstało wiele materiałów w postaci artykułów, filmów, zdjęć, prezentacji, zagadek i  łamigłówek umieszczanych na stronie Twinspace.  Zadania projektowe zostały określone w harmonogramie, który był czasem modyfikowany za względu na różnice w organizacji roku szkolnego w różnych krajach.  Oprócz zadań wykonywanych na platformie uczniowie przygotowywali potrawy, uczyli się nowych technik i receptur a następnie  prezentowali na forum szkoły swoje dokonania.  Ponadto zorganizowano wycieczki związane z tematyką projektu.  W trakcie pracy pojawiły się także nowe pomysły, które dodane zostały do pierwotnego planu (np. wykonanie e-booka czy e-gazety) .  Projekt ten stworzył uczniom możliwości zdobycia nowych umiejętności zawodowych oraz rozwijanie swojej kreatywności a także uzmysłowił im rolę, jaką pełni sztuka kulinarna w kształtowaniu tożsamości i tradycji narodowej

 

linki:

https://twinspace.etwinning.net/69441

 

https://sites.google.com/view/sharing-cultures-through-food/strona-główna

 

załączone pliki/dokumenty

dane kontaktowe

ul. Maszewska 6, 72-100 Goleniów
tel./fax 91 418 2821
sekretariat czynny w godz. 7.00-15.00 ul. Maszewska 6

ul. Niepodległości 1, 72-100 Goleniów
tel./fax 91 418 0050, wew. 21
sekretariat czynny w godz.7.00 - 15.00 ul. Niepodległości 1 

e-mail: sekretariat@zs1goleniow.edu.pl
www: zs1goleniow.edu.pl

 

galeria zdjęć
pływalnia Fala Goleniów

kalendarz wydarzeń

Październik, 2024
PnWtŚrCzPtSN
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123

poprzedni msc dzisiaj następny msc

newsletter

Bądź na bieżąco! zapisz się do naszej listy wysyłkowej, aby otrzymywać informacje o aktualnościach na stronie.